De roze olifant

Nu de Chinezen het begin van het nieuwe jaar hebben gevierd realiseer ik mij dat ik niet echt concrete goede voornemens heb. 

 

Mijn probleem is dat als ik mij voorneem om bijvoorbeeld minder te snoepen dan werkt dit averechts en denk ik juist aan al dat lekkers wat ik misloop. En hoe meer ik iets niet mag van mijzelf  hoe vaker ik, aan die roze olifant denk en juist trek krijg in een chocolade of cake. 

 

Op mijn 30e ben ik gestopt met het mijzelf iets te verbieden. Elke dieet of calorieën telling eindigde in honger hebben en er kwamen juist meer kilo’s bij dan dat er af gingen. Niet dat ik destijds heel veel moest afvallen, maar op mijn 16 had ik een vriendje die telkens opmerkingen maakte over mijn buikje. 

 

Ik was smoorverliefd en onzeker over of hij mij wel leuk genoeg zou blijven vinden dat ik altijd bezig was met maar niet te veel aan te komen, om te voorkomen dat ik een bol buikje zou krijgen. Toen eenmaal mijn “blindheid” voor deze jongen was verdwenen bleven helaas zijn opmerkingen mij toch onbewust heel lang achtervolgen. 

 

Altijd was ik bezig met op mijn voeding te letten en toch bleef ik ook heerlijk door snoepen.

Ik was jong dus ik kon het hebben totdat ik er klaar mee was en op mijn 30e ik echt alles overboord gooide (incl. huis, vriend, baan maar dat is een ander verhaal) en ik gewoon mezelf toestemming gaf alles te eten wanneer en wat ik wilde.

 

Sindsdien is er een mindshift geweest en had ik helemaal geen behoefte aan al dat ongezonde voedsel en als ik dat wel had dan at ik het ook gewoon. Mijn lichaam raakte gewend aan minder suiker en vet en als ik dan eens heerlijk uit de bocht vloog corrigeerde mijn lichaam mij vanzelf omdat ik al snel misselijk werd. 

 

Zo ben ik naar tevredenheid vanzelf iets van 5 kilo afgevallen wat er nooit meer (nu alweer 20 jaar verder) echt weer aangekomen is.

 

Wat ik hiervan leerde was dat ik niet zo streng hoefde te zijn voor mijzelf waardoor de drang naar snoepen vanzelf afnam en ik eerder dacht aan wat welk gezond voedsel ik wel wilde eten.

 

Ik ben er ook van overtuigd dat het ook zo werkt met het opvoeden van onze kinderen. Dat waar je ook tegenaan loopt en jij je kind vertelt wat het vooral niet moet doen dat de roze olifant om de hoek komt kijken en je kind het juist gaat doen.  Terwijl als je jij je kind uitlegt of beter nog zelf laat nadenken wat hij of zij een volgende keer anders kan doen er een grote kans is dat je kind hier ook naar gaat handelen.

 

Welke roze olifant kan jij deze week terug in zijn hok sturen? 

VOLG MIJ

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

FELIZ Kindercoaching 
Email: sabelaolavide@felizkindercoaching.nl

KvK:    81708912