Hoe herken je de (onzichtbare) talenten van je kind?

 

Als je dochter (of zoon) met haar talent bezig is dan zie je in de blik van je kind dat ze haar talent inzet. Ze is uiterst betrokken bij wat ze aan het doen is, heeft plezier in de activiteit, gaat helemaal op in dat waar zij mee bezig is en is niet makkelijk uit haar concentratie te halen.

Bij mijn dochter (van 9 jaar) zie ik dat ze het talent Creatieve maker heeft, ze houdt ervan iets te maken met haar handen (tekenen of knutselen). Ze geniet meer van het maken zelf dan van het resultaat en als ze stress heeft of zich verveelt gaat ze (onbewust) aan het tekenen. 


Het talent Rots bezit zij ook omdat ze overal en altijd zichzelf is en het haar niet uitmaakt wat anderen van haar denken. Laatst gingen haar lange haren eraf en heeft ze nu een stoer kort koppie. Ik hoop zo dat ze dit kan vasthouden als ze ouder wordt. 


Het mooie aan mijn dochter is dat ze met haar talent Ideeënfontein altijd wel ideeën heeft en houdt van dingen bedenken, vooral om te maken. En wil door haar energie meteen aan de slag gaan als ze een goed idee heeft of hoort wat duidelijk bij het talent Aansteker hoort.  En dan ze geniet door haar talent Moment Genieter van wat er nu gebeurt.


Zo zijn er in totaal 39 talenten te ontdekken bij je kind die vaak onzichtbaar aanwezig zijn. Maar hoe herken je de talentmomenten? : 

✅ Je kind kijkt enorm uit naar een activiteit om te doen

✅  Ze geniet intens van deze momenten en is tevreden met wat ze aan het doen is

✅  Ze denkt niet na over wat anderen van hun handelingen vinden

✅  Ze heeft veel energie en wil het liefst niet stoppen met de activiteit

✅  Ze ervaart veel plezier en vraagt niet om negatieve aandacht

✅  Het laat bovenverwachting het beste van zichzelf zien  

✅  Ze leert heel snel iets bij van waar ze mee bezig is

✅ Ze gaat helemaal op in de activiteit en verliest de tijd uit het oog

 

Kinderen tonen vooral hun talenten op de momenten dat ze zonder instructies aan het spelen of werk zijn en zelf kunnen beslissen wat ze doen. Observeer op die momenten je kind en je zal zien waar ze goed in zijn, van aanhaken en energie van krijgen.

 

VOLG MIJ

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

FELIZ Kindercoaching 
Email: sabelaolavide@felizkindercoaching.nl

KvK:    81708912